Säästäminen ja sijoittaminen ovat olleet pinnalla jonkin aikaa jo ja monet suomalaiset tuntuvat niitä tekevän. Mielestäni kuitenkin liian monien taloudelliset taidot ovat puutteelliset, joten päätin kokeilla kepillä jäätä tämän blogin muodossa. Pääasiassa omaksi ilokseni kirjoittelen, mutta ei siitä haittakaan ole, jos jollekin näistä jutuista jotain käteen jää.
Kuka minä sitten olen? Olen 22-vuotias avoliitossa asuva vuonna 2018 valmistunut tradenomi. Elämä ei kuitenkaan mennyt niin kuin kuvittelin (ei mitenkään pahassa mielessä) ja jäin ensimmäiseen työpaikkaani kaupan alalle, koska viihdyn työssäni niin hyvin. Se ei kuitenkaan ollut sitä mitä olin kuvitellut rahallisesti, mutta hätä ei ollut tämän näköinen – minä päätin tehdä itse omilla valinnoillani elämästäni sellaista kuin haluan, olkoot palkkataso sitten ihan mitä tahansa.
Muutin vuonna 2016 omilleni opiskelujen perässä kun olin 19-vuotias. Silloin oman talouden hallinnan välttämättömyys iski päin kasvoja. Tuet olivat mitä olivat ja välillä tuntui olevan tiukkaa, kun en halunnut kuitenkaan elää kädestä suuhun. Tällöin itsenäistymiseni aikoihin aloin säästämään enemmän ja vähemmän, mutta tämän vuoden alussa innostuin säästämisestä kunnolla ja aloin sijoittamaankin siinä sivussa vähän.
Mikään säästämisguru en ole ja kaikki eivät voi toimia samalla tavalla. Sen takia haluan huomauttaa, ettei antamani vinkit tai tavat välttämättä toimi sinulla, koska kaikki ovat eri tilanteessa. Haluan kuitenkin antaa vinkkejä ja tienviittoja siihen, miten pienillä muutoksilla voi saada säästöjä aikaiseksi ja näyttää, miten rahaa voi kuluttaa vähän järkevämmin. Mukaan mahtuu myös muita juttuja, jotka ainakin välillisesti liittyvät rahaan ja kuluttamiseen. Kaikki on mahdollista saada luopumatta mistään ja ainakin itselleni on käynyt niin (tai ainakin olen matkalla kohti haaveitani). Tässä jo ensimmäiset konkreettiset 10 säästövinkkiäni, joita avaan tulevissa postauksissa enemmän! Tervetuloa mukaan.

10 säästövinkkiä
Kirjaa ylös tulot ja menot. On todella tärkeää tietää, paljon rahaa tulee ja mihin se menee. Omaa kirjanpitoa tutkailemalla voi löytyä yllättäviä säästökohteita, joista on helppo pihistää. Eikä tämän täyttäminen ole vaivalloista vaan pikemminkin koukuttavaa. Paperi ja kynä, excel tai vaikka joku appi esiin ja hommiin!
Motivoidu säästämiseen. Ei säästäminen ole kivaa tai ei se anna mitään, jos ei ole mitään asiaa mitä varten säästää. Se voi olla joku lyhytaikainen pienempi tavoite tai joku melkein koko elämän kestävä pidempi haave. Mieti mitä säästämisellä haluat saada.
Missä pihistää ja missä panostaa? Mieti mikä on itsellesi tärkeää. Kaikessa ei tarvitse olla kalleinta, mutta ei aina tarvitse tyytyä vähään. Mieti, mitkä asiat koet omassa elämässäsi niin tärkeiksi, että niihin kannattaa panostaa rahallisesti ja sen vastapainoksi mieti, mistä voit ”luopua” (ärsyttävä sana) että saat noita itsellesi tärkeitä asioita.
Löydä itsellesi sopivin säästämistapa. Se voi olla pankkien tarjoama mikrosäästäminen, rahanippu patjan alla (älä pliis tee tätä), erillinen säästötili, sijoitukset, asunto tai muu kalliimpi omaisuus. Ja tässä haetaan nimenomaan sitä, mihin laitat sitten ne rahasi, joita olet saanut säästöön. Lähteekö tietty prosenttimäärä tuloista tai joku vakiosumma suoraan? Palkkapäivää edeltävänä päivänä kaikki tilille jääneet rahat säästöön?
Kaikkien on syötävä, mutta tässäkin voi säästää. Se onnistuu helpoiten suunnittelulla. Mieti mitä syöt/te milloinkin ja kuinka usein tarvitsee käydä kaupassa. Tee ostoslista äläkä poikkea siitä. Minimoi hävikki ja tsekkaa jääkaapin tilanne ja päiväykset. Tee isompia satseja kerralla (ja lopeta valitus samasta ruuasta useana peräkkäisenä päivänä) säästääksesi rahaa ja aikaa.
Kulut asumisesta ja liikkumisesta minimiin. Tarvitseeko sinulla olla iso asunto kaupungin sykkeessä? Tarvitsetko hienomman uuden auton? Tarvitsetko oikeasti edes autoa vai pääsisitkö julkisilla?
Vertaile hintoja ja kilpailuta. Halvinta ei tarvitse aina ostaa, mutta samalla tuotteella/palvelulla on eri hintoja ja vähän kun jaksaa nähdä taustatyöhön vaivaa, voi saada isojakin säästöjä. Kilpailuttaminen kannattaa esimerkiksi puhelinlaskussa, sähkössä ja vakuutuksissa.
Älä hanki sellaista mihin sinulla ei ole varaa. Itse en ymmärrä osamaksua paitsi todellisissa hätätapauksissa, joten älä ota niitä. Niistä saattaa kertyä huomaamatta iso summa kuukaudessa maksettavaksi (ja usein ihan turhasta tavarasta) ja monet luottotiedot ovat lähteneet juuri tämän takia. Älä elä kulissielämää, johon sinulla ei ole varaa.
Vältä alennusmyyntejä. Vaikka tuote olisikin puoleen hintaan, ei se ole mitään säästöä, jos et sitä tavaraa oikeasti edes tarvinnut vaan ostit sen takia, koska se oli halpa.
Älä osta turhaa paskaa. Vuoden sijoittajan Julia Thurénin sanoin – älä ostaa turhaa paskaa. Tämä on niin itsestäänselvyys, mutta monelta se valitettavasti unohtuu. Ostetaan pientä ja turhaa krääsää, jotka tuovat hetkellistä onnea, mutta joiden olemassaolon unohtaa heti parin viikon jälkeen. Luonto ja lompakko kiittää, kun jättää turhan paskan ostamatta.
ps. seuraa menoa myös Instagramissa nimellä alakulutayli, sieltä löytyy vähän arkisempaa menoa.