Motivoidu säästämiseen – lisää leimaa, matkoja ja pidempiaikaisia tavoitteita

On aika hankalaa säästää, jos ei tiedä mitä varten sitä tekee. Missä tahansa toiminnassa pitää olla jokin syy tai tarkoitus taustalla, jotta sitä jaksaa oikeasti tehdä ja että se on itselleen mielekästä. Syitä säästää voi olla useita – hätävara pahan (tai hyvän) päivän varalle, asunto, matkustelu, auto, perheenlisäys jne. Jokaiselle nämä muodostuvat itse omista intresseistään. Säästötavoitteet voivat olla joko lyhyt- tai pitkäaikaisia ja mielestäni molempia kannattaa olla. Pitkäaikaiset tavoitteet motivoivat ainakin itseäni paljon enemmän jatkamaan säästämistä, mutta lyhyempiaikaiset tavoitteet palkitsevat nopeammin ja sen säästämisen tuloksen näkee helpommin.

Itsellä lyhytaikaisia säästökohteita ovat matkustelu, tatuoinnit ja hätävararahat. Tykätään reissata niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ja reissuja tulee vuoden mittaan useampia, ja ne eivät ole mitään halpoja. Ne ovat kuitenkin sellainen asia, joista en halua luopua ja näistä reissuista on jäänyt todella hyviä muistoja, joten voisiko ollakaan parempaa säästökohdetta.

Toinen lyhytaikainen (ja perkeleen kallis) säästökohde ovat tatuoinnit. Itseltä löytyy tällä hetkellä reilu kymmenen tatuointia ja halpoja ne eivät ole olleet, mutta itselleni ne ovat todella tärkeitä. Mitä enemmän ihoani koristaa tatuoinnit, sitä tyytyväisempi olen omaan ulkonäkööni, joten miksipä ei. Ja kun miettii ns. päiväkohtaista hintaa kauniille koristuksilleni, niin ei se paljon päätä huimaa, vaikka kertalaakina se aina lompakossa tuntuukin. Ja tatuoidut tietävät – tähän jää vaan koukkuun, joten suotakoon se tällaiselle pihille paskalle.

Kolmas säästökohde on hätävarakassa. Auto menee rikki, pitää uusia elektroniikkaa tms., asioita, joita ei aina voi ennakoida. Mielestäni jokaisella pitäisi olla vähintään parin kuukauden palkka säästössä juuri näitä tilanteita varten. Mutta silti minullakaan ei ihan vielä tällä hetkellä ole itsellänikään niin suurta summaa säästössä, varsinkin kun aika iso osa on sijoituksissa kiinni, mutta joka kuukausi menen tätä tavoitetta kohti. Olen asettanut itselleni tavoitteeksi säästää pelkästään säästötilille 5000 €, jonka jälkeen saa laittaa sijoituksiin niin paljon rahaa kuin sielu sietää, mutta ennen sitä pitää myös laittaa säästöön tuohon puskuriin.

Pidempiaikaisempana tavoitteena itselläni on olla tulevaisuudessa taloudellisesti riippumaton. Eli minun ei tarvitsisi käydä töissä, jos en halua. Takarajaksi olen tälle asettanut 45 vuotta, saa nähdä miten käy. Eli tuolloin 45-vuotiaana viimeistään jäisin eläkkeelle niin, että eläisin säästöilläni ja sijoituksistani saamilla korkotuloilla. En usko kuitenkaan, että jäisin työelämästä kokonaan pois, mutta voisin tehdä entistä lyhyempää työviikkoa ja valita työn vähän eri perustein – tehdä vaikka harrastuksesta sellaisen tai kokeilla ihan jotain uutta välittämättä mahdollisesta taloudellisesta notkahduksesta.

No tässä nyt oli omia säästötavoitteitani, mutta kuten sanoin, jokaisella on erilaiset. Mieti mitä haluat saavuttaa elämälläsi ja voisiko raha tai oikeastaan vakaampi taloudellinen tilanne auttaa siinä (yleensä kyllä). Minua ainakin motivoi enemmän ja suorastaan tuottaa iloa se, kun näen kuinka säästötililläni oleva summa kasvaa joka kuukausi vähän enemmän ja kuinka paljon sijoitukseni ovat nousseet kuin se parinkympin riepu tai take out -kahvi (jota en kylläkään juo), jotka tuottavat iloa ihan hetken verran vaan ja joita ei välttämättä muista enää ikinä. Pienistä puroista muodostuu suuri järvi ja noista pienistä turhista jutuista luopumalla, tai oikeastaan vaan priorisoimalla, saa itselleen enemmän mielekkäitä asioita. Kokemuksia, kalliimpia hankintoja ja parhaassa tapauksessa enemmän aikaa perheen, ystävien tai läheisten kanssa. Minä ainakin vaalin näitä asioita paljon enemmän kuin hetkellistä kulutusmoskaa. Ja en minäkään siis mikään pyhimys ole ja ostan joskus itselleni myös jotain kivaa, mutta olen vähentänyt sitä todella paljon ja huomaan, että elämässäni on paljon enemmän sisältöä ja se on mielekkäämpää.

Kannattaa tosissaan miettiä sitä, mikä itsellesi on tärkeää ja mistä saat mahdollisimman paljon irti ts. mistä et halua luopua. Kukaan muu ei voi näitä kohteita puolestasi päättämään, vaan itse pitää tehdä päätöksiä siitä mihin haluaa rahansa kohdentaa. Yksi hyvä vinkki on tehdä lista siitä, minkälaisen elämän haluaisit vaikka viiden, kymmenen tai 20 vuoden päästä. Mieti mitä se vaatii, mitä voit tehdä sen eteen ja mitä se sinulle antaa. Yleensä ei tarvitse tehdä kovinkaan isoja muutoksia saadakseen unelmaelämänsä, mutta konkreettisen tavoitteen asettaminen niiden saavuttamiseksi usein unohtuu.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s