Kirjaa omat tulot ja menot ylös – positiivisia yllätyksiä sekä sudenkuoppia

Säästämisessä ei ole mitään järkeä, jos ei tiedä mistä säästää, paljon kuluttaa rahaa mihinkin ja kuinka paljon olisi mahdollista kerryttää sitä pottia. Aloitettiin yhdessä tämän vuoden tammikuussa mieheni kanssa kuukauden mittainen kokeilu ja kirjattiin ihan jokainen meno ylös. No, jäätiin siihen aika pahasti koukkuun ja vieläkin täytetään kirjanpitoa useita kuukausia myöhemmin. Mikä siinä sitten kiinnostaa?

Itse pidän sitä ns. pelinä. Näen joka kuukausi tarkasti mihin rahani kuluvat ja mistä voisin pihistää ensi kuussa. Toisaalta taas tällä näkee hyvin sen, jos on tullut onnistumisia. Johonkin tiettyyn asiaan on mennyt vähemmän rahaa kuin aiemmin tai budjetissa on pysytty. Tämän avulla pysyy todella hyvin perillä siitä, mihin se raha oikeasti kuluu. Monella voi olla käsitys siitä, että eihän ole kuin asumisen kustannukset, muut pakolliset laskut, mahdolliset bensat/kulkuvälineiden maksut, ruoka jne., mutta sinne väliin mahtuu todella paljon turhaa paskaa, mitä ei siellä tarvitsisi olla. Joo, kaikki ”ylimääräinen” ei ole turhaa, mutta niitäkin on hyvä välillä tarkastella ja miettiä, voisiko jostain pihistää tai vaikka jättää kokonaan hankkimatta.

No kuinka se sitten tehdään? Kynän voi ottaa kauniiseen käteen ja alkaa vaan rustaamaan ylös. Itse koen tämän jotenkin vanhanaikaisena tapana ja turhana paperin kuluttamisena, koska vaihtoehtoisia keinoja on paljon tarjolla. Mun parempi puolisko tekee exceliin taulukot menoistaan ja tuloistaan, mutta itse en ole sen vertaa edes jaksanut väkertää. Pivo löytyy ja sitä voi hyödyntää ainakin Osuuspankin korteilla ja muiden pankin asiakkaille taitaa olla vastaavia sovelluksia keksitty, mutta mielestäni Pivo on ihan kuraa. Siellä ei pysty erottelemaan tarpeeksi selkeästi mihin raha on mennyt. Esimerkiksi ”päivittäistavarakauppa”-kategoriaan uppoaa ruuan lisäksi myös käyttötavara ja vaikkapa alkoholi, joita en todellakaan halua sekottaa kaupasta ostetun ruuan kustannuksiin. Sieltä voisi kai jälkikäteen erotella tarkemmin mihin raha on mennyt, mutta kuka sitä enää muistaa, kun tapahtuma on mennyt jo automaattisesti. Sen takia hyödynnän mielestäni yhtä parasta sovellusta – Money Manageria. Löytyy sovelluskaupasta ilmaisena.

Money Manageriin saa helposti ylös mihin raha on mennyt ja saa laittaa ihan kuinka tarkasti itse haluaa. Sinne pitää vaan tiedot syöttää joka kerta itse, mutta minulle se passaa – näenpä heti mihin raha on mennyt ja se tuntuu enemmän selkärangassa eikä vain häviä numeroina bittiavaruuteen. Itse laitan myös rahasumman lisäksi joihinkin ostoksiin tarkemmat selitykset, esimerkiksi ”muut”-kategoriassa on vaikka mitä sekavaa. Itse merkkaan vielä lisäksi sinne tulojen puolelle palkan sijasta paljon rahaa on jäänyt itselle – säästöjen, sijoitusten tai asp-tilin muodossa. Sovellus tarjoaa joka kuu yhteenvedon menoista (ja tuloista jos ne sinne haluaa laittaa) ja tarjoaa ne tällaisenä piirakan muotoisena kuviona, aika näppärää. Alle tulee suuruusjärjestyksessä kuluerät ja edellisiä kuukausia pystyy helposti tarkastelemaan. Tässä alla mun syyskuun tulokset.

Mä olen rahan kanssa ainakin tällä hetkellä vielä aikamoinen hifistelijä. Tämän sovellusseikkailun lisäksi kirjaan ihan paperikalenteriin ylös jäinkö plussalle vai miinukselle tiettynä kuukautena, koska siitä on helppoa ja kivaa katsella miten on mennyt joka kuukausi ilman mitään ylimääräisiä selvennyksiä. Tää on sitä henkilökohtaista taloudenpitoa parhaimmillaan, joka on ainakin mun mielestä tosi kivaa.

Ja tätä ei tarvitse siis todellakaan tehdä joka kuukausi, ellei halua! Mutta esimerkiksi parin kuukauden ajalta olisi hyvä kerätä tietoa, jotta näkee mihin se raha oikeasti kuluu, koska yksikään kuu ei ole samanlainen. Mulla välillä on niin, ettei esimerkiksi ravintoloihin ja baareihin ole mennyt yhtään rahaa, mutta välillä taas useita satasia. Ja joo, tämä voi näyttää vaivalloiselta, mutta kun lopettaa sen turhan vinkumisen ja panostaa vähän aikaa oman talouden hallintaan, tulee tämä lopulta yhtä helposti selkärangasta kuin vaikka huomisen herätyksen laittaminen. Kokeile edes 🙂

Advertisement

3 vastausta artikkeliin “Kirjaa omat tulot ja menot ylös – positiivisia yllätyksiä sekä sudenkuoppia

  1. Erinomainen sovellus. Itseltä löytyy juurikin kyseisellä sovelluksella tallennettuna sentilleen edellisen seitsemän vuoden tulot ja menot. Enää ei oikeastaan edes ajattele, vaan merkkaa heti ostokset talteen.

    Tykkää

    1. Niin onkin ja en ole oikein vakuuttunut noista muista. Esimerkiksi nyt Osuuspankki tarjoaa ”taloudellinen tasapaino” -työkalua, mutta sinnekään ei saa niin tarkasti ylös kaikkea, vaikka suuntaa-antava se onkin. Tulee kyllä itseltäkin ihan selkärangasta 🙂

      Tykkää

  2. […] Kolmannen kohdan ”selvitä missä olet nyt” ei välttämättä aukea ihan heti ilman selittämistä. Mutta niin kuin minäkin olen paasannut omien tulojen ja menojen merkitsemisen tärkeydestä, niin sitä kyllä painotettiin myös tässä esityksessä. Ei voi tietää mihin itsellä on rahallisesti mahdollisuus, jos ei edes tiedä tarkalleen paljonko sitä rahaa on käytettävissä. Rahan käytettävyyden määrän saa helposti tietää tekemällä henkilökohtaisen tuloslaskelman, josta olenkin jo aiemmin kirjoittanut ja voit lukea jutun tästä: https://alakulutayli.wordpress.com/2019/10/15/kirjaa-omat-tulot-ja-menot-ylos-positiivisia-yllatyksi… […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s