Mitä kaikkea saan säästäväisestä elämäntyylistä?

Mä oon tässä nyt jonkin aikaa ollut todella pahasti tietoylitulvan keskellä. Kuuntelen podcasteja, selaan sosiaalista mediaa, luen kirjoja sekä uutisia aiheesta ja tuntuu, että asiaa tulee joka tuutista ja on jotenkin tosi vaikea poimia sieltä ne oleellisimmat asiat, varsinkin kun jokainen meistä on ihmisenä, säästäjänä ja sijoittajana niin erilaisia. Mutta sen mä tästä tietotulvasta olen oppinut – jos meinaa saavuttaa rahallisesti elämässään jotain, pitää siinä olla myös pää mukana. Monet varmaan tietää, miten pitäisi elää, että jäisi rahaa säästöön, mutta silti tili on aina tyhjä. Miksi? Koska se ei kiinnosta tarpeeksi.

Mä oon tästä touhusta ollut pitkään jo niin innostunut, että imen tietoa joka paikasta todella paljon ja olen kyllä todella sitoutunut tähän, mutta monella se on vielä hakusessa. Kukaan ei kuitenkaan voi tehdä tätä päätöstä puolestasi vaan raha-asiat täytyy itse haluta laittaa kuntoon. Sen takia ihan ensimmäiseksi vinkiksi antaisin, ettei kannata hätääntyä ja ahdistua. Aloita pienin askelin ja laita elämässäsi pieniä osa-alueita kerrallaan kuntoon.

Mä aloitin tämän kuuntelemalla puolisoani – hän oli innostunut säästämisestä ja sai minutkin mukaan. Aluksi laitoin ihan vaan pari kymppiä sivuun ja se riitti silloin hyvin. Nyt summat ovat jonkin verran isompia, koska tietoa, uskallusta ja uskoa tähän hommaan on tullut niin paljon enemmän. Seuraavaksi mukaan tulivat podcastit: niitä on mukava kuunnella muiden touhujen lomassa, eivätkä ne vaadi niin paljon keskittymistä, ettei sitä oppimista niin huomaa edes ja se ei tunnu liian uuvuttavalta. Instagramiin jo laitoinkin omat suosikkipodcastini, mutta tässä ne tulevat vielä uudelleen: Mimmit sijoittaa, Taloudellinen mielenrauha, Melkein kaikki rahasta, Ysistä viiteen (rahajaksot) sekä Rahapodi. Näistä olen itse saanut todella paljon irti ihan huomaamatta. Kolmas asia, johon olen hurahtanut, ovat kirjat. Olen lainannut kirjastosta useita eri kirjoja, joista poimin parhaita paloja omaan elämääni sopivaksi. Eli en lue jokaista lainaamaani kirjaa kannesta kanteen, koska ei kaikki niissä olevat jutut sovi omaan tilanteeseeni tai osa on sellaisia juttuja, jotka eivät minua edes kiinnosta.

Kaikessa ei tarvitse olla niin ehdoton, vaan asioita voi muokata niin, että ne ovat itselle mieluisia, koska tässä on kuitenkin kyseessä se oma jokapäiväinen elämä. Näiden lisäksi vastaan tulee jatkuvasti uutisia, kolumneja ja artikkeleja, joita luen aika lailla päivittäin uusien näkökulmien ja ideoiden toivossa. Näistä kaikista itselleni on muodostunut sellainen kokonaisuus, jota voin hyödyntää omassa elämässäni niin, että saavutan omat taloudelliset tavoitteeni.

Paras keino siihen, että nämä kaikki tiedot jäisivät sitten päähän ja niitä pääsisi ihan hyödyntämäänkin on se, että antaa tälle kaikelle edes mahdollisuuden. Monet lähipiiristäni ovat heti tyrmänneet ajatuksen säästämisestä sillä, ettei heillä ole siihen varaa tai ettei se kiinnosta. Mun mielestä melkein jokaisella on varaa laittaa edes ihan vähän säästöön tai ainakin parhaansa mukaan elää omien varojensa rajoissa, mutta usein se kaatuu yrittämisen tai kiinnostuksen puutteeseen. Monille varmaan kuitenkin kelpaisi sellainen elämä, että raha-asioista ei tarvitsisi huolehtia, mutta sen saavuttaminen tuntuu mahdottomalta. Mutta silti jotkut onnistuvat kuitenkin siinä ja ei se näin pienituloisenakaan mielestäni mikään mahdoton temppu ole. Se vaatii vaan vähän työtä, omistautumista ja mielenkiintoa. Näitä kolmea kun on tarpeeksi, loput tulee kuin itsestään.

Vaikeaahan se on luoda itselleen uusia mielenkiinnon kohteita, jos tuntuu heti ettei se ole yhtään oma juttu. Mä usein mietin asioiden hyötyä itselleni, mitä saan niistä ja sen jälkeen mietin, onko ne sellaisia asioita, joita oikeasti haluan elämääni vai jonkun muun luomaa utopiaa. Mutta tähän alle listaan asioita, mitä saan itselleni säästämisestä/sjoittamisesta ja taloudellisesta vakaudesta.

  • Vapautta – ei tarvitse olla rahan orja ja antaa sen määrittää koko elämää
  • Säästöön ja käyttöön enemmän varoja – kun katsoo mihin rahat menee ja karsii niistä turhista asioista, jää tärkeisiin asioihin enemmän rahaa
  • Turvaa tulevaisuuteen – en halua jäädä muiden elätiksi vaan varmistan oman taloudellisen tulevaisuuteni
  • Lisää sisältöä elämään – näistä asioista oppiminen on todella mielenkiintoista ja aikaa saa kulumaan jos haluaa
  • Tietoa – uuden oppiminen on aina hyväksi
  • Rahaa – no raha on aika olennainen osa elämää
  • Kokemuksia – varaa matkustaa ja kokea enemmän
  • Tavaraa – vaikka en turhaa osta, niin on kiva tietää, että tilanteen vaatiessa mulla on heti mahdollisuus ostaa oikeastaan mitä tahansa tarvitsenkin
  • Huolettomuutta – ei ole tämän vuoden puolella tarvinnut miettiä raha-asioita huonossa merkeissä tai sitä, onko minulla varaa johonkin
  • Harrastuksia – pystyin taas aloittamaan ratsastuksen uudelleen, joka on tosi kallis harrastus
  • Kestävämpää kulutusta – turhan paskan ostamatta jättämisellä on todella iso vaikutus
  • Aikaa – ainakin tulevaisuudessa. Takoo nyt enemmän ja voi sitten elellä leppoisia eläkepäiviä 30 vuotta muita aikaisemmin läheisten ympäröimänä
  • Hyvinvointia – mulla on varaa syödä hyvin, liikkua ja huoltaa kehoa sekä mieltä
  • Merkitystä elämälle – kun on sulkenut (melkein) kaiken turhan pois elämästä, näkee millä oikeasti on merkitystä
  • Onnellisuutta – nämä kaikki ylläolevat asiat tekevät minut todella onnelliseksi ja se on elämässä tärkeintä

Ylläolevat asiat on mun mielestä aika hienoja ja isoja juttuja, joita varmaan lähes jokainen haluaa elämäänsä. Ne ei ihan hirveästi vaadi kuitenkaan eikä kaikkea tarvitse laittaa heti yhdeltä istumalta kuntoon vaan edetä pienin askelin. Mä vielä korostan tätä: anna tälle kaikelle edes mahdollisuus.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s