Raha = tabu?

Tällä viikolla julkaistiin taas verotietoja ja some on ollut täynnä muiden tulotietoja. Mun mielestä muiden tulojen tietäminen on sinänsä ihan mielenkiintoista, varsinkin jos kyseessä on julkisuuden henkilö, tulot ovat erityisen isot tai sen voi suoraan yhdistää työhön, jota kyseinen henkilö tekee. Ja nyt olen alkanut seuraamaan myös muiden pääomatuloja, ja se on erittäin mielenkiintoista. Mutta sosioekonomisessa vertailumielessä mua ei voisi vähempää kiinnostaa muiden palkat eikä varsinkaan mun naapureiden tai tuttujen tulot niin paljon, että lähtisin niitä netistä etsimään. Mutta miksei palkoista ja muista tulonlähteistä puhuta avoimesti?

Mä olen huomannut sen, että jos oma tulotaso on niin sanotusti riippuvainen jostain tilanteesta tai tietystä elämänvaiheesta, niin siitä puhuminen on helpompaa, koska monet muutkin ihmiset ovat samassa tilanteessa ja jokainen suurin piirtein tietää, paljonko silloin rahaa saa. Esimerkiksi opiskelijat ovat hyvä esimerkki tästä. Usein näkee opiskelijoiden vastaavan avoimesti kyselyihin siitä, paljonko he saavat rahaa, koska silloin omat tulot eivät ole riippuvaisia omasta tekemisestä. Mutta sitten taas, jos teet paljon töitä opiskeluiden ohella tai toimit vaikka yrittäjänä, niin tulotiedoista puhuminen vähenee eikä se olekaan enää niin avointa tietoa ja mä olen aina ihmetellyt, että minkä ihmeen takia? Kellekään ei varmaan kuitenkaan tule yllätyksenä se, että ihan jokainen meistä saa jostain rahaa ja jokaisen on pakko sitä käyttää elääkseen. Miksei siis voisi jakaa avoimesti omia tulojaan?

Mä olen muutenkin kaikissa omissa asioissani aika avoin eikä oikeastaan ole sellaisia asioita, joista en voisi puhua. Raha on yksi sellainen asia ja mielelläni siitä juttelen muiden kanssa. Niin kuin varmaan täältä blogista ja instagramista on voinut päätellä, niin mähän jaan avoimesti omat tulotietoni sentilleen, eikä se aiheuta mussa mitään sen suurempia tunteita. Se on vaan se summa, minkä saan käyttööni kuukaudessa ja josta maksan oman elämiseni, ei sen kummempaa.

Me puhutaan mieheni kanssa tosi avoimesti rahasta ja molemmat tietävät aika hyvin, kuinka paljon toinen tienaa, mihin rahat kuluvat ja paljon menee säästöön ja sijoituksiin. Jos meillä ei puhuttaisi raha-asioista kotona avoimesti, tuntuisi, että olisi jotain salaisuuksia ilmassa eikä suhde olisi riittävän avoin. Sinänsä sillä ei ole väliä, paljonko sitä rahaa tulee ja menee, mutta parisuhteessa on hyvä tietää toisen taloudellinen tilanne, ettei tule yllätyksiä, koska suuret taloudelliset ongelmat vaikeuttavat yleensä myös sen toisen elämää edes jossain määrin.

Siltikään joissain perheissä ei puhuta ollenkaan rahasta ja se on todella iso tabu. Jopa kolmasosa suomalaisista ei puhu edes läheisilleen raha-asioista. Oman puolison tuloja ei välttämättä tiedä ollenkaan ja usein tulee myös uutisia vastaan siitä, ettei toinen ollut tietoinen suurista säästöistä, massiivisista veloista jne. ja se on mun mielestä todella huolestuttavaa. Toisen voi vetää mukanaan sellaiseen kuoppaan ilman, että toinen edes välttämättä tajuaa mitään ennen kuin se paska osuu tuulettimeen ja sen takia suosittelen ihan jokaista pariskuntaa ja perhettä juttelemaan avoimesti rahasta. Eipä tule yllätyksiä ja huolestuttavan tilanteen voi ratkaista yhdessä keskustelemalla. Ja jos on jälkikasvua, myös he alkavat suhtautua rahaan avoimemmin ja sitä rahankäyttöä tulisi kuitenkin opettaa ihan jokaiselle lapselle.

Avoin palkkakeskustelu olisi myös työpaikoilla hyvä juttu, koska jos maksetaan jotain muuta kuin työehtosopimuksen mukaista palkkaa, olisi muiden hyvä tietää siitä, että työstä maksettava palkka olisi tasavertainen työntekijästä riippuen.

Avoimuus rahasta puhumiseen tulee kotoa. Suomalaiset ovat muutenkin vähän juroa kansaa ja kaikesta ei muutenkaan puhuta riittävän avoimesti kotona. Meillä puhuttiin kyllä rahasta ja opetettiin sen arvoa, mutta en mä esimerkiksi koskaan tiennyt paljonko vanhemmat tienaavat, paljonko meidän eläminen kustantaa jne., ja sinänsä nämä eivät olekaan sellaisia asioita, joita lapsen kuuluisi tietää. Koen silti, että meilläkään ei puhuttu rahasta ihan hirveästi, mutta ei se mikään tabu ollut onneksi ja rahasta pystyttiin kyllä puhumaan avoimesti, jos tilanne niin vaati. Ja pystytään edelleen.

Koen, että rahasta ei puhuta mielellään silloin avoimesti, jos tulot ovat isot tai sitten jos itse on sössinyt omat raha-asiansa ihan kunnolla ja sen takia rahaa ei ole. Monet kokevat huonoa omaatuntoa ja jopa häpeää isoista tuloista. Isot tulot eivät kerro ihmisestä kuitenkaan kaikkea, jotkut ovat onnistuneet taloudellisesti elämässään vaan paremmin kuin toiset, mutta ei se tarkoita, että he olisivat joitain ylimielisiä kusipäitä, joilla on rahaa millä mällätä eikä välitetä ollenkaan muista ihmisistä. Näissä tilanteissa toiselle ei välttämättä kehtaa myöntää, paljonko oikeasti tienaa, ja uskon sen myös johtuvan osittain kateudesta. Vaikka monet väittävät, etteivät ole kateellisia, niin kyllä me vaan olemme ainakin jossain määrin. Ei haluta toisten ajattelevan itsestämme eri tavalla pankkitilin saldon mukaan, mutta ainakin mun mielestä se ei määritä ihmisenä ketään. Ja se toimii myös toisinpäin – jotkut ovat onnistuneet sössimään raha-asiansa ihan kunnolla, mutta sieltä suunta on vain ylöspäin.

Elämme aikaa, jossa ystäville kerrotaan paljon asioita avoimesti ja sosiaaliseen mediaan jaetaan vaikka mitä asioita täysin tuntemattomille ihmisille. Mutta rahasta ei voi silti puhua. Nyt on ollut paljon sellaisia nuoria vaikuttajia, jotka ovat ostaneet ensiasuntonsa ja esittelevät sitä useilla videoilla, mutta asunnon hintaa ei mainita missään, ja se on aika olennainen osa sitä koko osto- ja muuttoprosessia. Sen ymmärrän, ettei omaa palkkaansa tai isojen ostosten summaa välttämättä halua suorilta huudella, mutta kysyttäessä jotkut jättävät kokonaan vastaamatta ja se mua ihmetyttää. Mitä tiedon pimittämisellä saa? Mitä kertomisella voisi menettää?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s