Sijoitus Invest – mitä jäi messuilta käteen?

Kävin tuossa tiistaina 26.11. Helsingin messukeskuksessa Sijoitus Invest -messuilla. Omien töiden takia en kerennyt siellä olemaan ihan hirveän kauaa ja mielelläni olisin mennyt myös kuuntelemaan keskiviikon juttuja, mutta jäi tuolta tiistailtakin paljon ajateltavaa.

Kävin kuuntelemassa ensimmäiseksi rahamanian Nina Nordlundin ja Tellervo Uotilan esityksen 7. askelta vaurauteen. Ne askeleet ovat:

  1. Mitä haluat elämältäsi?
  2. Aseta kirjalliset tavoitteet
  3. Selvitä missä olet nyt
  4. Hallinnoi ja automatisoi rahavirtasi
  5. Osta tuottavaa varallisuutta
  6. Opiskele omaisuuslajisi
  7. Verkostoidu

Näistä allekirjoitan melkein jokaisen kohdan ja vaikka täällä blogissa en ole ihan hirveästi sijoittamisesta puhunutkaan vielä, niin nämä pätevät siis ihan siihen säästämiseenkin ja muutenkin varallisuuden hankintaan. Voisin avata näitä fraaseja nyt vähän enemmän auki.

Kaiken lähtökohtana on se, että ensin pitää miettiä mitä siltä elämältä haluaa ja paljon se unelmaelämä tulisi itselle kustantamaan. Mitä siihen haluaa sisällyttää: minkälainen asunto, perhe, auto, harrastukset, kokemukset, materia jne. ja siihen päälle miettiä hintalappu ja myös se, mitä se vaatii rahallisesti. Heti välttämättä siihen omaan unelmaelämään ei pääse kiinni, mutta jonkinlainen käsitys siitä kannattaa olla, joka sitten ohjailee meidän jokapäiväisiä valintojamme. Ja tuota toista kohtaa siivuutan tässä, koska se on aika yksinkertainen: aseta ne kirjalliset tavoitteet. Jos asiaa vain miettii, niin se jää pelkäksi haaveeksi eikä se koskaan toteudu. Deadlinet ja tavoitteiden asettaminen saa tuloksia aikaan.

Kolmannen kohdan ”selvitä missä olet nyt” ei välttämättä aukea ihan heti ilman selittämistä. Mutta niin kuin minäkin olen paasannut omien tulojen ja menojen merkitsemisen tärkeydestä, niin sitä kyllä painotettiin myös tässä esityksessä. Ei voi tietää mihin itsellä on rahallisesti mahdollisuus, jos ei edes tiedä tarkalleen paljonko sitä rahaa on käytettävissä. Rahan käytettävyyden määrän saa helposti tietää tekemällä henkilökohtaisen tuloslaskelman, josta olenkin jo aiemmin kirjoittanut ja voit lukea jutun tästä: https://alakulutayli.wordpress.com/2019/10/15/kirjaa-omat-tulot-ja-menot-ylos-positiivisia-yllatyksia-seka-sudenkuoppia/

Neljäs kohta rahavirran hallinnasta ja automatisoinnista oli mielestäni ainoa esityksen kompastuskivi, koska automatisointi ei ole kaikille järkevin tapa, kuten ei minulle itsellenikään, koska olen pienituloinen ja joskus tulee yllättäviä menoja. Ja tässä siis tarkoitettiin sitä, että haluttu sijoitussumma lähtisi automaattisesti tililtä aina palkkapäivänä. Itselle se ei toimi, koska laitan joka kuukausi eri määrän sijoituksiin, koska tulot ja menot vaihtelevat niin paljon ja välillä ei ole vaan varaa laittaa paljon mitään, kun taas toisina kuukausina olisi varaa laittaa useita satasia. Itse nään tällaisen automatisoinnin vähän turhana asiana enkä nää sitä pakollisena vaurauden askeleena, mutta jokaisen on silti hyvä joka kuukausi elää sillä mentaliteetilla, että säästöön/sijoituksiin on myös jäätävä rahaa.

Tuottavan varallisuuden ostaminen tarkoittaa sitä, että shoppailee tavaran ja palveluiden lisäksi itselleen myös tuottavia asioita, kuten osakkeita, rahasto-osuuksia, sijoitusasuntoja tms. Esimerkissä näytettiin, että osa ihmisistä elää palkasta palkkaan eikä heillä ole varaa tällaisiin. Osa taas elää niin, että ostaa myös kalliimpia asioita, jotka kerryttävät kyllä omaisuutta (esimerkiksi asunto, auto, vene, moottoripyörä tms.), mutta eivät sinänsä tuota mitään. Esityksessä kehotettiin nimenomaan myös ostamaan tuottavaa varallisuutta, jolla saa lisää kassavirtaa itselleen.

Oman omaisuuslajin opiskelu tarkoittaa sitä, että ainakaan alkuun ei kannata yrittää kerryttää omaisuuttaan ihan jokaisella tavalla vaan keskittyä yhteen asiaan ja sitä kautta saada mahdollisimman isot tuotot. Esimerkiksi jos sijoitat osakkeisiin, niin perehdy siihen kunnolla äläkä samaan aikaan lähde sähläämään sijoitusasuntojen kanssa. Kun yhden omaisuuslajin on opetellut kunnolla, voi ainakin minun mielestäni laajentaa myös muihin, mutta ei tuottojen kustannuksella. Jos usean omaisuuslajin hallitseminen samaan aikaan ei onnistu, ei sitä kannata väkisin yrittääkään, siitä koituu vaan vahinkoa itselleen.

Itseäni eniten inspiroiva kohta oli tuo viimeinen eli verkostoituminen. En muista mistä kirjasta juuri vähän aikaa sitten luin samasta aiheesta eli siitä, että ympärilleen kannattaa haalia sellaisia ihmisiä, jotka kannustavat ja joilla on samanlaisia arvoja ja tavoitteita elämässä. Sijoittajat kokevat usein väheksyntää ja arvostelua, koska useimmat eivät ymmärrä sitä yhtään. Itsekin olen kuullut aika paljon arvostelua enkä ole kovin monelta saanut kannustusta tähän asiaan ja se harmittaa. Minulla ei ole mieheni lisäksi oikein ketään, kenen kanssa keskustella näistä asioista kunnolla tai käydä vaikka tällaisissa tapahtumissa joku seurana. Tuollakin messuilla näin paljon sellaisia vaikuttajia, joita seuraan, mutta en uskaltanut mennä vielä puhumaan ja verkostoitumaan, koska olen aika ujo introvertti. Ehkä sitten joskus. Mutta pointtina oli se, että kannattaa luopua itselleen vahingollisista ihmisistä ja sellaisista, jotka vetävät sinut mukanaan alas, koska ei heillä ole mitään tarjottavaa.

Seuraavana oli Minna Nikulan (Vauras Nainen) esitys vaurastumisen psykologiasta ja se oli hyvä jatko tuolle ensimmäiselle. Nikulan jutuista sain itseeni kerättyä sellaista girl poweria, että minä pystyn tähän ja minusta voi tulla vielä vaikka mitä, kunhan uskon itseeni ja omaan tekemiseeni. Olen aina ollut sellainen henkilö, joka haluaa elämältään paljon, mutta nyt viimeisien vuosien aikana se ihminen on vähän kadonnut jonnekin matkalla, mutta uskon löytäväni hänet pian uudestaan.

Tämän jälkeen menin vielä katsomaan pörssisäätiön nuotiopiirikeskustelun vastuullisesta sijoittamisesta, mutta tämä jääköön nyt käymättä läpi, koska se on ihan oma maailmansa enkä ole vielä sijoittamisesta oikein mitään puhunut, niin menisi ehkä vähän ohi aiheen.

Ylipäätään messuista jäi jotenkin tosi inspiroitunut olo. Mitään uutta tietoa en sinänsä saanut, mutta sain sellaista hyvää fiilistä ja uutta motivaatiota, jota kaipasinkin. Haluaisin joskus tehdä tästä elämäntyylistä isomman osan elämääni joko työn tai jonkinlaisen vaikuttamisen merkeissä. En vielä tiedä mitä se on, mutta jossain vaiheessa on pakko laittaa pyörät pyörimään, koska en ajatellut koko loppuelämääni olla kaupassa myyjänä. Haaveena olisi, että joskus minäkin voisin pitää tuollaisia puheita ja auttaa muita omien tavoitteidensa saavuttamisessa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s