Joulu on ihan kohta täällä – onko se pakko vetää överiksi?

Joulu on ihan kohta täällä ja monet odottavat sitä kovasti. Itse en ole niin jouluihminen, koska en ymmärrä sitä kulutusjuhlaa, häsläämistä ja hirveää stressiä, vaikka muuten siitä jollain tapaa pidänkin. Joulu ei aina ole kaikille mikään itsestäänselvyys ja usein sen järjestämiseen liittyy paineita ja huolia, vaikka sen oikea tarkoitus onkin ihan eri. Jouluna pitäisi rentoutua ja nauttia ihmisistä ympärillä, mutta usein sen seurauksena taloudellinen tilanne romuttuu ja rahahuolet painavat.

Varsinkin nyt aikuisena en ole ymmärtänyt sitä, miksi pitäisi järjestää aina kunnon joulu varsinkaan silloin, jos siihen ei ole varaa. Olen huolestuneena lukenut keskusteluryhmistä juttuja, joissa ihmiset valittavat, ettei rahaa ole ja kaikki nykyiset menee ulosottoon, ja silti he kysyvät, mitä ostaa lapselle joululahjaksi. Tässä kohtaa aina mietin; mitä vittua oikeesti? Tuossa tilanteessa on varmaan tärkeämpiäkin asioita mietittävä kuin se, saako jälkikasvu usein aika turhiakin joululahjoja. Mun mielestä on ainakin tärkeämpää se, että perheellä on varaa syödä läpi vuoden, ostaa tarvittavat välineet, vaatteet ja tarvikkeet kuin se, että parin päivän ajaksi voi pystyttää kulissijoulun. Ymmärrän sen, että lahjat kuuluvat aika olennaisena osana jouluun, mutta jos rahaa ei oikeasti ole muutenkaan mihinkään muuhun tärkeämpään, niin miksi edes miettiä tuollaisia asioita?

Mä en ihan hirveästi voi lapsiperheiden elämää ja jouluperinteitä arvostella, mutta avaan silti vähän ajatuksiani. Mun mielestä on todella outoa, että lapselle ostetaan kymmeniä eri lahjoja varsinkin nykypäivänä, kun ihmisten pitäisi ymmärtää paljon sen turhan paskan valmistaminen vaatii ja kuinka usein ne lahjat päätyvät parin käyttökerran jälkeen roskaksi. Katsoin just jonkun äidin instagram-tarinaa ja hänen lapsellaan oli 79 lahjatoivetta. 79?! Olin minäkin silloin lapsena ”onnellinen” järkyttävästä lahjakasasta, mutta muutama lahja sieltä jäi oikeasti käyttöön ja nyt aikuisena miettii, että vähempikin olisi todellakin riittänyt ja olisi hyvä ollut opettaa ihan lapsesta saakka, että kaikkea haluamaansa ei voi saada ja ihan pari pakettiakin riittää. Ihan jokaisen lahjan kohdalla pitäisi mielestäni panostaa määrän sijaan laatuun, niin lasten kuin aikuistenkin lahjojen kohdalla.

Juhlimme nykyään joulua vain aikuisten kesken ja joka vuosi ollaan sovittu, että pari lahjaa ostetaan toisillemme ja itse olen ainakin toitottanut joka vuosi, että haluan vain niitä lahjoja, joita olen toivonut. Silti joka vuosi niiden pakettien lisäksi on tullut paljon muutakin, joita en todellakaan olisi tarvinnut. Minä ja mieheni taidetaan olla melkeinpä ainoita, jotka ovat tässä parin paketin periaatteessa pysyneet. Tänä vuonna sanoin muille, etten ota vastaan ollenkaan vaatteita, tekstiilejä tai kosmetiikkaa, joita en ole pyytänyt ja annan ne vain takaisin, saa nähdä miten tänä vuonna käy. Turhan tavaramäärän lisäksi niistä pienistä jutuista kertyy sitten isompi summa ihan tajuamattaan eikä kukaan tarvitse joka vuosi esimerkiksi uusia pörrösukkia, yöpaitaa, kosmetiikkapakkausta tai kynttilöitä. Itse ainakin panostan määrän sijasta laatuun ja ostan sellaisia asioita, joita on toivottu ja jotka menevät varmasti käyttöön. Itse käytän jonkun verran rahaa joululahjoihin, koska mielestäni ne kuuluvat jouluun, mutta yhteenkään turhaan lahjaan sitä rahaa ei kulu.

Toinen iso rahareikä joulussa on ruoka. Usein ruoan valmistaminen ja maksamiset kaatuu yhden niskaan ja siitä voi kertyä ihan järkyttävä summa maksettavaa. Tässä tilanteessa ei ole mun mielestä mitenkään noloa pyytää muita osallistumaan kuluihin, koska kaikki sitä ruokaa kuitenkin syövät. Tässä nyt hyvä paasata tästä, kun en itse maksa jouluruuastani mitään, mutta pyydettäessä maksaisin kyllä. Mutta siinä tapauksessa pyytäisin, että joulupöytä ei olisi niin korea kuin nyt, koska sekin on mielestäni vähän turhaa. Siellä joulupöydässä ei ole pakko olla sellaisia ruokia, joita kukaan ei edes oikein syö vaan sen takia, että se muka kuuluu jouluun. Samoin myös sitä ruokaa ei tarvitse ostaa niin paljon, että sitä voi syödä useiden päivien ajan ja siltikin sitä jää yli ja heitetään roskiin. Se on vaan ruuan ja rahojen tuhlaamista.

Jouluahan ei ole myöskään pakko viettää, jos ei halua. Koristeisiin, ruokaan ja lahjoihin kuluu aina rahaa ja vaivaa ja se on varsinkin silloin ihan turhaa, jos sitä ei edes halua viettää. Joulusta voi tehdä ihan oman näköisensä ja juuri sellaisen kuin itse haluaa, eikä sen tarvitse olla mikään kopio jenkkijoulusta, jossa kaikki on suurta. Mä olisin tyytyväinen jouluun ihan kahdestaan mieheni kanssa kotona, syöden laatikoita ja kinkkua kynttilän valossa samalla kun katsotaan jotain hölmöä jouluelokuvaa. Tämä riittäisi mulle ihan mainiosti.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s