Onko kaikilla varaa säästää?

Lähtökohtaisesti kyllä, mutta summat vaihtelevat todella isosti ja myös se, onko se kuitenkaan järkevää ihan joka tilanteessa. Melkein jokaisella on kuitenkin varaa laittaa edes jotain kuukaudessa säästöön jos niin vaan haluaa. Omasta mielestäni aina kannattaa säästää eikä se ole ikinä turhaa, mutta kannattaa silti miettiä, että haluaako pihistää kuitenkaan aina ihan viimeisistä rahoistaan, jos se ei helpota arkea, tuo taloudellista turvaa tai mitään muutakaan hyvää. Jos esimerkiksi valmiiksi elää niin, ettei mihinkään ylimääräiseen oikeasti ole varaa ja kaikki turha on karsittu pois, niin en nää järkeä sille, että jostain välistä koitetaan nyhtää ylimääräiset eurot, että saisi säästöönkin jotain.

En tietenkään väitä, että ihan jokainen ihminen oikeasti pystyy säästämään suurempia summia, koska Suomessakin on köyhyyttä ja jotkut ovat todella ahtaalla, mutta näin ei välttämättä olisi tarvinnut käydä. Suomessa on jonkin verran ihmisiä, joiden elämä vaikuttaa päällisin puolin ihan hyvältä, mutta valintojen jälkeen se on ihan muuta – pelkkää kiiltokuvaa ja velkaa. Tässä jutussa keskityn enemmän näihin henkilöihin, jotka ovat ihan itse ajautuneet omilla huonoilla valinnoillaan siihen tilanteeseen, ettei ole rahaa säästää enkä niinkään niihin henkilöihin, jotka ovat oikeasti köyhiä jostain itsestä riippumattomista syistä.

Ylläoleva kuva on otettu Ylen artikkelista koskien köyhyyden anatomiaa ja mun mielestä on todella surullista, että 787 000 ihmistä ei selviäisi 1200 € yllättävästä menosta. Noinkin ”pienellä” summalla noin monen ihmisen taloudellinen tilanne kääntyisi ihan päälaelleen. Sen tiedän, ettei kaikilla ole varaa heti laittaa sivuun tuollaista summaa, mutta pitkäjänteisellä säästämisellä tuon eteen ei ihan hirveästi vaivaa tarvitse nähdä kuitenkaan. Mutta tässäkin se säästäminen pitäisi tapahtua jo silloin, kun elämässä on tilaa sille. Turha se on enää vanhempainvapaalla, sairaslomalla tai eläkkeellä alkaa haaveilla mistään järkyttävistä säästösummista vaan se olisi pitänyt tehdä jossain ihan muussa elämänvaiheessa ennakoimalla.

Toinen skenaario on se, että monet ihmiset ajavat itse itsensä rahallisesti ahtaalle eivätkä edes tajua sitä. Elämän valinnoilla on suuri merkitys siihen, onko oikeasti varaa säästää. Jos yksin asuvalla menee kuussa (muualla kuin pk-seudulla) yli 700 euroa asumiseen, niin kyllä siitä on varaa säästää. Jos ruokakulut ovat useita satasia, niin on varaa säästää. Jos polttaa tupakkaa tai käyttää joka viikko alkoholia, niin on varaa säästää. Jos ostaa uusia vaatteita tai tavaroita joka kuukausi, niin on varaa säästää. Jos käy joka päivä kahvilla/työpaikan lounaalla/ulkona syömässä, niin todellakin on varaa säästää. Nämä ovat vaan niitä asioita, joista ihmiset eivät ole valmiita karsimaan tai niitä ei ole edes välttämättä tajunnut ottaa huomioon. Priorisoimalla varoja löytyy yllättävän moneen asiaan, mutta jos esimerkiksi ylläolevat asiat ovat oikeasti sellaisia, mihin rahansa haluaa käyttää, niin go for it, mutta silloin on mun mielestä turha valittaa siitä, että rahaa ei muka ole.

Monet myös elävät yli varojensa ja se tapahtuu yleensä silloin, kun ei ole miettinyt asiaa yhtään pidemmälle. Halutaan hieno auto, mutta ei mietitä sen todellisia vuosikuluja ja sitten ollaan pulassa. Vuokrataan/ostetaan isompi ja kalliimpi asunto, johon ei oikeasti olekaan varaa vaikka niin kuvitteli. Hommataan lapsi, vaikkei siihen todellakaan ole rahallisesti mitään resursseja. Ostetaan monia asioita jatkuvasti osamaksulla ja maksuhetken koittaessa ollaankin ihan kusessa. Näissä tilanteissa aina mietin, etteivätkö ihmiset mieti yhtään huomista pidemmälle? Monet elävät tässä ja nyt ja niin minäkin jossain määrin, mutta ainakin raha-asioissa pitäisi miettiä ihan pikkasen pidemmälle.

Mielestäni säästäminen on ennakointia ja varautumista tulevaan ja mahdollisiin takapakkeihin ja sen takia se kannattaa aloittaa heti, kun tuloja alkaa tulla. Siinä vaiheessa kun paska on jo osunut tuulettimeen, voi olla tosi vaikea alkaa säästää pienistä tuloista varsinkin, jos ei ole aiemminkaan osannut elää todella niukalla budjetilla, mutta sen takia nimenomaan se säästäminen kannattaa aloittaa heti. Kuka tahansa voi joutua työttömäksi, sairastua vakavasti, puoliso kuolla tms., tai sitten perheenlisäys tulikin ajankohtaiseksi yllätyksenä tai tulee ihan mitä tahansa muita isoja elämänmuutoksia, jotka voivat tarkoittaa suurempaa rahankulua tai vaihtoehtoisesti pienempiä tuloja. Näihin asioihin on kuitenkin aika helppo varautua ja se tapahtuu – yllätys yllätys – säästämällä.

Mä en ennen niin paljon miettinyt tulevaa, mutta nyt sekin on otettava huomioon. Ilman rahaa ei pärjää kukaan kuitenkaan. Tietenkin toivon, ettei itselleni koskaan käy mitään pahaa, mutta ei sitä koskaan tiedä ja sen takia siihen on hyvä varautua. Jokaisesta yllättävästä maksusta olen tähän mennessä suoriutunut helposti ja yhtään harmaita hiuksia ei ole niiden puolesta vielä näkynyt. Ikävän tilanteen sattuessa kohdalle en haluaisi vielä kaiken muun päälle huolehtia vielä raha-asioistakin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s