”puolivuosikatsaus” – missä mennään nyt?

Okei nyt on jo heinäkuu, mutta tämähän on melkein kuin puolivuosikatsaus. Eräs seuraajani Instagramissa kysyi, miten mulla on vuosi mennyt ja olisi mielenkiintoista kuulla tällainen puolivuosikatsaus ja no tässä se tulee. Asetin tammikuussa itselleni tavoitteita ja kävin vähän läpi viime vuotta, sen postauksen voit lukea täältä

Vuoden alussa minulla oli eri tileillä tämän verran rahaa:

ASP-tili: 552,65 €

Puskurissa säästötilillä: 2487,29 €

Sijoitusrahastossa: 1167 €

Ja nyt 28.7.2020 on tämän verran:

ASP-tili: 1014,95 €

Matkatili: 112 €

Puskuri: 3270,78 €

Sijoitusrahastoissa: 2463 €

Eli on tullut yksi tili lisää myös ja omaisuuden arvo on kasvanut 2653,79 €. Tämä tarkoittaa kuukausitasolla 379,11 € säästöä. Korona söi vähän sijoitusten tuottoa ja eroa on syntynyt myös siitä, mutta kuitenkin. Itse en ole tyytyväinen (vielä) tuohon keskimääräiseen kuukausisäästöön, mutta nyt kun pari kuukautta sitten otin käyttöön fraasin: ”maksa ensin itsellesi” ja oon täräyttänyt suoraan 30-40 % tuloista säästöön, niin säästösummat ovat olleet näinä kuukausina paljon isompia kuin aikaisemmin, joten loppuvuosi tulee olemaan paljon parempi.

Laitoin myös omaan säästövihkooni ylös tavoitteita ja ASP-tilin 1150 € tavoite on reilua satasta vaille valmis. Puskurista puuttuu 230 € ja 2400 euron sijoitustavoite on täytetty. Taisin alkuvuodesta asettaa itselleni ihan liian helpot tavoitteet, täytyy ensi tammikuussa haastaa itseäni enemmän.

Asetin myös tuossa postauksessa ihan konkreettisia tavoitteita, joten ne olisi varmaan hyvä käydä läpi:

  • Puskuriin yhteensä 5000 € ja sijoituksiin samalla 100€/kk
  • En osta yhtäkään vaatetta ja jos on pakko, niin max. 50 € saa kulua koko vuoden aikana
  • Ruokahävikkiä entistä vähemmän
  • Luen yhden kirjan kuukaudessa
  • En riko asettamaani 15 000 € budjettia
  • Liikun enemmän ja monipuolisemmin

Puskurin sopivaa summaa pähkäilin kauan ja päätin tuossa pari kuukautta sitten laskea puskurin summaa 3500 euroon, jotta saan enemmän varallisuutta kiinni sijoituksiin, koska aika on rahaa. Tuolla summalla pystyn kuitenkin kattamaan noin viiden kuukauden menoni, joten uskon sen riittävän. Sijoituksiin on mennyt koko ajan enemmän rahaa. Tammikuussa minulla oli myös vain yksi rahasto ja nyt olen ostanut kahta lisää, kaikki niistä on passiivisia indeksirahastoja Nordnetin kautta.

Vaatteita olen tänä vuonna valitettavasti joutunut ostamaan. Arkivaatteisiin on kulunut tänä vuonna 10,40 € ja sillä summalla ostin itselleni uudet luomupuuvillaiset pieruverkkarit (alennuksesta), kahdet alushousut (poistomyynnistä) ja yhden paidan (kirpparilta). Nämä on vielä ihan ok. Instagramin puolella olen myös hehkuttanut uutta harrastustani pyöräilyä ja sitä varten jouduin ostamaan tuulitakin, topin ja pyöräilyhousut, joihin kului rahaa n. 50 €, joten budjetissa en ole pysynyt, mutta ajattelin tuota summaa enemmänkin arkivaatteissa kuin muissa.

Ruokahävikkiä tulee edelleenkin vähän, mutta olen aloittanut nyt pätkäpaaston ja vhh-ruokavalion, joiden avulla omien ruokailujen suunnittelu on entistä helpompaa ja koen, että ruokahävikkiä syntyy entistä vähemmän. Ei meillä kuitenkaan tavallisiin kotitalouksiin verrattuna tule paljon mitään.

Asetin myös tavoitteeksi lukea yhden kirjan kuukaudessa ja se on sujunut hyvin; olen tänä vuonna lukenut nyt jo varmaan yli 15 kirjaa, eli tämä on hoidettu kunnialla läpi. Tykästyin lukemiseen uudestaan ja on todella mukavaa kehittää itseään lukemalla päivittäin. En siis lue mitään hömppää vaan asiakirjoja – rahasta, taloudesta, hyvinvoinnista, itsensä kehittämisestä jne.

Aikaisemmassa postauksessa on myös lueteltuna tarkka budjetti tälle vuodelle enkä ole jaksanut nyt joka kohtaa käydä erikseen läpi, mutta (melkein) joka kuukausi menot ovat olleet pienemmät kuin budjetissa ja asetin kuukausirajaksi 1250 € ja siinä olen pysynyt, jee! Vielä en osaa tuosta 15 000 € sanoa, mutta en usko, että niin paljon rahaa saan tänä vuonna kulumaan. Tähän mennessä olen kuluttanut 8334 € eli 1190 €/kk ja vielä olisi siis käytettävissä 6666 € eli 1333 €/kk eli hyvin on vuosibudjetissa pysytty. Syyskuussa aion myös pitää megasäästökuukauden, jolloin en saa ostaa mitään ylimääräistä eli pitäisi jäädä säästöön myös paljon enemmän, mutta katsotaan miten käy.

Viimeisenä tavoitteena oli liikunnan määrän lisääminen ja monipuolistaminen ja tämäkin on mennyt ihan hyvin. Kuten aiemmin mainitsin, ostin maastopyörän ja olen pyöräillyt nyt enemmän kuin koskaan aiemmin, sen lisäksi salitreenini ovat monipuolisempia ja toiminnallisempia kuin ennen, mutta en ole ihan varma, onko liikunnan määrä lisääntynyt, mutta laatu ainakin parantunut.

No tässä nyt oli tämä ”puolivuosikatsaus” ja hyvin näyttää menevän. Oletko sinä tsekannut lukusi läpi ja miltä sinun vuosi on tähän mennessä näyttänyt?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s