Koronakuulumisia – jatkuuko oman talouden kehittäminen?

Korona tulee joka tuutista ja sitä ei voi välttää, mutta päätin nyt itse jakaa vähän kuulumisiani tämän kaiken keskellä. Varsinkin blogi ja jossain määrin myös Instagram on hiljentynyt, koska fiilistä kirjoittamiselle ei ole jostain syystä ollut, vaikka muuten säästäminen/sijoittaminen/raha on pyörinyt paljon mielessä viime aikoina. Ehkä tästä jossain kohti aktivoituu. Tämä on sellainen kenttä, joka on omasta mielestäni todella laaja ja sanottavaa ja kerrottavaa olisi vaikka kuinka paljon, mutta en oikein tiedä, mistä edes aloittaisi. Joten jos teillä on ihan mitä vaan kysyttävää tai joku juttu, minkä haluatte mun käyvän läpi, niin kysykää ihmeessä!

Työelämä

Käyn tässä nyt vähän eri elämän osa-alueita läpi tämän koronakriisin keskellä. Olen kaupassa töissä eli kriittisellä alalla ja työt jatkuvat edelleen, joskin tunnit ovat vähän tiukemmassa, mutta sellaisella tasolla, että hyvin pärjää rahallisesti ja saa ihan tarpeeksi töitä tehdä. Olen meidän pisteen luottamusmies, joten omasta lomautuksesta minun ei tarvitse oikein missään vaiheessa murehtia, koska sen tapahtuminen on aika mahdotonta. Siltikin olen huolissani työkavereiden työllistymisestä ja myöskin terveydestä. Itseäni tämä ei niin hirveästi kiinnosta enkä ole omasta terveydestäni yhtään huolissani, joten kaupassa työskentely ei huoleta yhtään sen puolesta, vaikka törmään joka päivä vaikka minkälaisiin asiakkaisiin. Ja no, joitain varmaan kiinnostaa minkälaista työskentely nyt kaupassa on, joten: tuotepuutoksia on jossain määrin, asiakasmäärät vähentyneet (paitsi jos hallitus tehnyt uusia päätöksiä, niin heitä tulee valtavia määriä kerralla), hanskoja sekä maskeja näkyy päivittäin useampia ja kaupassa vallitsee jollain tapaa seesteinen tunnelma – kiire on suurimmalla osalla unohtunut ja tärkeintä on selviytyä kauppareissusta turvallisin mielin kotiin. Itse edelleen hyvillä fiiliksillä töihin menen.

Vapaa-aika

Vapaa-aikani on muuttunut aika paljon, niin kuin monella muullakin. Tanssitunnit peruttiin, uutta ratsastustuntikorttia en ostanut, salilla käynti vähentynyt huomattavasti ja keikat siirretty eikä reissunkaan pääse edes kotimaassa. Tämä tarkoittaa sitä, että rahaa säästyy näistä, koska ei voi tehdä mitään erikoista. Lisääntyneen vapaa-ajan kunniaksi ja lähestyvän kesäloman innoittamana päätettiin kuitenkin alkaa tekemään kotona pientä pintaremonttia. Maalataan/tapetoidaan kaikki seinät uusiksi, ostettiin muutamia uusia huonekaluja ja keittiön kaapistot pitäisi maalata. Näihin uppoaa jonkin verran valuuttaa, mutta ainakin tähän mennessä kaikki on ollut sen rahan ja vaivan arvoista: asunto päivittyy omaa silmää miellyttävämmäksi ja nyt kotona on tavallista enemmän puuhattavaa. Aiomme tehdä kaiken itse (jos vanhempieni tarjoamaa tapetointiapua ei lasketa) ja pyritään materiaaleissa ja tarvikkeissa selviämään mahdollisimman edullisesti. Instagramin puolella tälle oli kiinnostusta, joten remontin ollessa valmis päivitän tännekin lopputuloksen ja remonttiin kuluneen budjetin.

Kuluttaminen ja budjetointi

Joillain on tullut kotona ollessa tarve ostaa paljon asioita nettikaupasta ja ruokaan menee enemmän rahaa. Itsellä ei ole tällaista tilannetta ollut, koska sama kuluttamisen malli jatkuu kriiseistä huolimatta ja ihan saman verran menee ruokaan rahaa kuin ennenkin. Tässä osasyynä kuitenkin se, ettei ole tarvinnut siirtyä etätöihin, mutta en kyllä omalla kohdalla näe sitäkään syyksi lisätä ruuan (tai rahan) kulutusta yhtään. Mutta edelleenkin tässäkin tilanteessa suosittelen kaikkia pitämään siitä omasta budjetista kiinni parhaansa mukaan. Mielitekoja tulee varmasti enemmän, mutta nekin ovat hallittavissa, jos niin vain haluaa. Mitään ylimääräistä ei ole pakko ostaa edelleenkään. Omaa kulutusta kannattaa myös nyt viimeistään miettiä, kun lomautuksia/irtisanomisia on monille jo tullut ja saattaa tulla vielä jatkossakin, koska silloin joutuu ainakin hetkellisesti elämään pienemmällä rahalla.

Puskurin tärkeys

Tästä päästäänkin aasin siltana myös puheeseen rahasta. Heti koronakriisin alkaessa huomasin monilla keskustelupalstoilla ihmisillä olevan rahahuolia yllättävän työtilanteen muutoksen takia. Pahimmassa tilanteessa parisuhteesta molemmat ovat kotona ja tulot tippuneet huomattavasti ja liiton/kelan päätöksissä saattaa kestää samaan aikaan kun kotona onkin useampi ruokittava suu koko päivän. Tässä tilanteessa viimeistään huomaa sen puskurin tärkeyden: ikinä ei voi tietää mitä elämä tuo tullessaan. Kukaan ei varmasti pystynyt ennustamaan tällaista tilannetta ja monienkin ”varmat” työpaikat ovat nyt takanapäin. Puskuri auttaisi pahimman yli, ettei kaiken muun keskellä joutuisi huolehtimaan vielä rahastakin. Ja tiedän, ettei se ole niin helppo toteuttaa kaikille, mutta puskurin kerryttämistä kannattaa jokaisen edes tavoitella. Sen ymmärrän, ettei kaikista tule samanlaisia rahafriikkejä ja omaisuuden haalijoita kuin minusta eikä tarvitsekaan, mutta muutaman kuukauden menoja vastaava summa kannattaa jokaisella olla takataskussa. Ja puskurin kerryttämiseen oma parhain vinkki on budjetointi. Tsekkaa tulot ja menot, pihistä menoista turhat pois ja pakollisiakin pystyy tiettyyn pisteeseen asti pienentämään, jotta saa sen riittävän puskurin kasaan. Ja luottamusmiehenä nillitän vielä liittojen tärkeydestä, liittykää nyt viimeistään oman alanne liittoon, niin saatte esimerkiksi lomautettuna enemmän rahaa kuin kelasta ja usein vielä nopeammin.

Oma säästäminen ja sijoittaminen kriisin keskellä

Miten oma säästäminen ja sijoittaminen on jatkunut? No samaan tapaan kuin ennenkin, paitsi että otin puskuristani pari sataa ja sijoitin sen pörssiin, silloin kun pörssikurssit olivat alhaalla. Tiedän, ettei puskuriin saisi koskea tällaisessa tilanteessa, mutta oma puskuri on niin hyvällä mallilla jo ja teki mieli vaan ostaa lisää, niin sitten vain ostin. Puskurin kerryttäminen jatkuu vielä parilla tonnilla, että tämän vuoden tavoite (5000€) on kasassa ja sijoituksiin menee vähintään 100€/kk. Toisaalta korona on tuonut rahallisesti ainakin omaan elämääni hyviä asioita, koska kuten aiemmin kirjoitin, niin enää ei mene niin paljon rahaa kaikkiin harrastuksiin ja aktiviteetteihin, koska mitään ei voida tehdä. Samoin myös festarit kesältä on varmaan peruttu ja mitään reissuja ei ole tulossa ja kovaa vauhtia lähestyvä kesäloma tulee vietettyä varmaankin aika rauhallisissa merkeissä ja tämä kaikki tarkoittaa lisää rahaa puskuriin ja pörssiin ja mikäs sen parempaa.

Sijoittamisesta vielä sen verran, että olen mielenkiinnolla seurannut keskustelua sijoittamisen jatkuvuudesta kriisin keskellä ja monien ihmisten eri ratkaisuja. Jotkut ovat myyneet osuuksiaan pois pahan laskun pelossa ja lopettaneet sijoittamisen kokonaan. Toiset taas ostavat enemmän kun se on (oli) halpaa ja jatkavat ehkä vähän riskialttiimmalla tavalla. Olen ihmetellyt omaa rentoutta tämän kaiken keskellä. Pahimmillaan omat sijoitukset olivat n. 30 % miinuksella, mutta se ei tuntunut missään. Mitään en kuitenkaan ollut hävinnyt, koska en myynyt mitään pois eikä pidäkään. Ikinä ei pidä sijoittaa sellaista rahaa, jota tarvitsee muutaman vuoden sisään, koska myyntihinta saattaa tippua nopeastikin ja sitten rahaa ei olekaan enää tarpeeksi kasassa, kun sen haluaisi ottaa ulos. Nyt omat sijoitukset ovat lähteneet pienoiseen nousuun ja sekös minua jollain tapaa harmittaa. Mietin, että tässäkö tämä nyt oli. Olin odottanut ihan jäätävää laskua ja sitä kautta hyviä ostopaikkoja, mutta ne saattavat nyt olla jo menneet. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Vinkkejä tylsyyden selättämiseen

Monet ovat nyt kotona joko koko päivän tai sitten töiden ulkopuolelle jäävän ajan. Osa valittaa tylsyydestä ja siitä, ettei ole mitään tekemistä. Itse keksisin vaikka mitä tekemistä, jos ei tarvitsisi töissä käydä ja saisi rytmittää elämänsä ihan kaiken muun mukaan. Tässä vähän järkeviäkin vinkkejä kotoiluajan selättämiseen (muutakin kuin Netflixiä).

  • Liiku. Ulkoilu ei ole vielä kiellettyä, joten nyt on oiva tilaisuus lenkkeillä ja ulkoilla hyvässä kevätsäässä. Kotona voi myös tehdä vaikka mitä jumppia ilman välineitäkin tai kokeilla vaikkapa joogaa tai meditointia. Monet hyvinvointialan ihmiset ja yritykset tarjoavat ilmaisia livejumppia päivittäin, joten videot vaan pyörimään telkkariin ja mukaan liikkumaan.
  • Huolla talouttasi. Nyt on aikaa käydä läpi oman talouden tunnusluvut. Paljonko rahaa tulee sisään, voiko tilanne jossain vaiheessa muuttua ja mitä silloin kannattaisi tehdä, saatko kaikki sinulle kuuluvat tuet ja onko taloutesi terveellä pohjalla? Laita menot ylös ja tee vaikka koko vuoden budjetti valmiiksi. Kilpailuta sopimukset, irtisano turhat maksut ja mieti säästötavoitteitasi. Oletko harkinnut sijoittamisista? No aloita se! Ja laadi samalla vaikka sijoitussuunnittelma.
  • Opiskele ja kehitä itseäsi. Netti on pullollaan ilmaista opiskelumateriaalia. Monilla on aina joku asia, jota haluaa kokeilla, sitten kun on aikaa. No nyt sitä on! Opettele leipomaan ja kokkaamaan, harjoittele neulomista, opettele kokonaan uusi kieli tai mun lemppari: opiskele säästämistä ja sijoittamista. Monissa äänikirjapalveluissa on ilmaisia kokeilujaksoja ja netistä löytyy myös e-kirjoja. Esimerkiksi ekirjasto.kirjastot.fi/ekirjat voi lainata e-aineistoa omalla kirjastokortilla ja ainakin oman kirjaston valikoimasta löytyi vaikka mitä kiinnostavia kirjoja. YouTube opettaa myös hyvin ja omia kiinnostuksen kohteita vastaavia materiaaleja löytyy ihan vaan googlettamalla.
  • Nauti läheisistäsi. Nyt on aikaa opetella tutustumaan uudestaan saman katon alla asuviin ihmisiin ja löytää heistä uusia puolia. Tehkää yhdessä asioita ja nauttikaa ylimääräisestä vapaa-ajasta ja yhdessäolosta, jota ei yleensä ole. Soita kavereille ja sukulaisille, pidä etäpuheluita tai ihan mitä vaan, nyt on aikaa läheisille vaikkei fyyisesti kaikkia pysty näkemään.
  • Opettele rauhoittumaan ja fokusoimaan. Itsensä kadottaa helposti arjen kiireisiin ja siihen kuuluisaan oravanpyörään. Nyt ainakin osittain elämä voi olla seesteisempää ja voisi olla hyvä hetki pysähtyä oman elämänsä keskellä ja miettiä, mitä siitä haluaa ja mihin se on viemässä. Mitä siitä haluaa muuttaa? Hiljenny ja kuuntele itseäsi. Opettele sulkemaan turhia asioita pois elämästäsi nyt yksinkertaisemman elämän keskellä ja voit tilanteen palatessa normaaliin jatkaa näitä uusia tapoja.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s